Sandia/UNM CARC Tour, March 8, 2010
Sandia National Labs and UNM Center for Advanced Research Computing will host a tour day for participants in
the Supercomputing Challenge on Monday March 8th, 2010.
Students are eligible to come to the tour day if their team has
submitted an interim report and participated in the project evaluations.
Participants of the Sandia tour MUST be US citizens.
Teams from Albuquerque High, Freedom High, Los Alamos High School, McCurdy School
and Melrose High toured Sandia National Laboratories.
Those going on the Sandia Tour
will meet at the
Inn Express in Albuquerque located on Hotel Avenue.
Hotel Avenue is just south of Lomas (between Lomas and I-40) and East of
Eubank. The address is: 10330 Hotel
Ave NE, Albuquerque, NM 87123-1256. The phone number is
Meeting time is at 7:30 am and should be back at the hotel around 4:00 pm.
7:30-8:00 Badging at Hotel
8:00-8:30 Travel from Hotel to Sandia Labs
8:30-9:30 Tour of Z Machine-TBD
10:00-11:00 Tour of Solar Tower-Tom Mancini
11:30-12:30 Tour of the MESA Fabrication Facility-Carol Sumpter
12:30-1:15 Lunch-Building 858EL, Room L2000
1:30-3:00 Tour of and play with Robotics-Dan Peutz
Pictures at Sandia National Laboratories taken by Randy Montoya.
Sign up details
The Sandia Tour is limited to 25 Challenge participants and sponsors.
Registration will be on a first come first served basis. There is financial
support available for lodging for those schools traveling long distances
(so they can spend the night on Sunday). We will meet off-base and be bused
on base. We will meet at 7:30 AM at the hotel.
Lunch will be provided.
The following information is needed for every participant:
Date of Birth
City and State of Birth
A Social Security Number is necessary to get visitor badges for access
to Sandia National Labs Technical Areas; however, the Challenge will provide
your Social Security Number. If you did not provide your Social Security
Number to the Challenge during registration, you will need to make arrangements
to get that information to us.
It is ESSENTIAL that all participants wishing to go on the tour bring a
photo ID to be admitted to Kirtland Air Force base and be badged by Sandia
Please only make a reservation if you will be able to attend as space is
limited. Please make your reservation by Friday, February 19, 2010 to allow
enough time for processing information at Sandia's badge office. Email the
registration information to sandiatour10 at challenge dot nm dot org.
The tour of UNM is open to anyone and there isn't a size limit. If you
would prefer the UNM tour over the Sandia tour, email consult
challenge dot nm dot org with the students' and teachers'
names and school. Let Consult know if housing is required.
UNM Tours: Computing Research at UNM, Monday, March 8, 2010
Teams from Deming High School, Edgewood Elementary and Edgewood Mid Schools,
Freedom High School, Jackson Mid School and Melrose High School toured UNM.
UNM tour highlights include the ARTS Lab which supports media, film,
science visualizations and game technology; Electrical and Computer
Engineering Department; Computer Science; and the Center for Advanced
Research Computing which is a center for high performance computing and
has a Gateway to the state's supercomputer Encanto. The Gateway will have
all of the software that Challenge teams needs to share their work with
each other and to run software that runs in 3D formats.
Those going on the UNM Tour
will meet at UNM-CARC,
at 1601 Central Avenue NE, Albuquerque, NM 87106.
Meeting time is at 8:30 am and should be finished around 3:00 pm.
8:20 Arrive at CHPC
8:30 Tour Visualization Lab
9:30 Tour CHPC and Machine Room
10:30 Tour of ARTS Lab
11:30 Lunch in Centennial Engineering Center with the Computer Science Department Faculty.
12:30-12:35 = 5 minutes: walk from Centennial Engineering Center to the Mechanical Engineering (ME) building lobby
12:35-1:00 = 25 minutes: visit Lobo Motorsports Formula SAE race car (Professor John Russell)
1:00-1:05 = 5 minutes: walk from ME to the Electrical & Computer Engineering (ECE) building, third floor Room 315
1:05 - 1:30 = 25 minutes: Electronics/Robotics Lab (Room 315, Mr. Mike Majedi)
1:30 - 1:35 = 5 minutes: walk down to ECE Conference Room 118
1:35 - 2:00 = 25 minutes: Prof. Simpson will discuss using large-scale supercomputers to model
electromagnetic waves traveling around the Earth, detect ultra early-stage cancers, and develop the next generation of portable electronic devices. (ECE Room 118)
2:00 - 2:05 = 5 minutes: divide into two groups and walk to first lab
- Advanced Graphics Lab, ECE Room 218
- Plasma & Fusion Science Lab, ECE Room L242
2:05 - 2:30 = 25 minutes: first lab
2:30-2:35 = 5 minutes: walk to second lab
2:35 - 3:00 = 25 minutes: second lab
Pictures from the UNM Tour